STEM ЖАҒДАЙЫНДА БОЛАШАҚ МАТЕМАТИКА МҰҒАЛІМДЕРІН ӘДІСТЕМЕЛІК ДАЙЫНДАУДА ОҚЫТУҒА АРНАЛҒАН ОЙЫН ВИКТОРИНАЛАРЫ - Ospanova, Н.Б.; Pak, Н.И. (Bulletin of Abai KazNPU. Series of Physical and Mathematical sciences, 2025)
STEM технологияларының жоғары дидактикалық әлеуетіне қарамастан, оларды педагогикалық жоғары оқу орындарында болашақ математика мұғалімдерін даярлау үдерісіне енгізу белгілі бір қиындықтарды тудырады. Негізгі мәселе оқытудың пәндік форматының ерекшелігінен туындайды: ол тиісті әдіснамалардың болмауына байланысты бірнеше пәнді бір уақытта меңгеруге немесе пәнаралық жобаларды жүзеге асыруға мүмкіндік бермейді. Бұл жағдайда жағдайда перспективалы шешім ретінде мұғалімдерді байланысты пәндерден алған білімдерін оқу процесіне енгізуге ынталандыратын ойын технологияларын пайдалану ұсынылады. Мақалада болашақ математика мұғалімдерінің әдістемелік даярлығын қамтамасыз етуде оқу сұрақтық викториналарының тиімділігі негізделеді. Мұндай викториналар оқушылардың танымдық белсенділігін арттырып қана қоймай, сонымен қатар STEM құзыреттілігін дамытуға ықпал етеді. Викториналардың маңызды артықшылығы — білім алушылардың кіріктірілген білімге деген қызығушылығын ояту қабілеті. Бұл әртүрлі пәндік салалардан алынған сұрақтар мен тапсырмаларды қамту арқылы жүзеге асады. Оқытушылық және диагностикалық материалды жүйелеу мақсатында Барбара Минтоның пирамида әдісін қолдану ұсынылады. Аталған әдіс дайындықтың әртүрлі бағыттарын қамтитын көпсалалы сұрақтар мен тапсырмалар ағашын құруға мүмкіндік береді. Викториналарды танымал бұлтты сервистерде де, сондай-ақ мамандандырылған конструкторлардың көмегімен де әзірлеуге болады.